Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Pulpety w sosie koperkowym
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
600 g cielęciny
1 cebula
1 łyżka masła
1 jajko
sól, pieprz
garść bułki tartej
wywar z jarzyn (2-3 łyżki)
mąka do obtoczenia pulpetów
3 szklanki wywaru z jarzyn
2 szklanki śmietanki
garść - pęczek koperku
Pulpety w sosie koperkowym - sposób wykonania:
Przepis na pulpety cielęce w sosie koperkowym z programu Ewa Gotuje.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle. Gdy się zrumieni, zdejmujemy z ognia.
Mięso mielimy, w połowie mielenia wrzucamy do maszynki usmażoną cebulkę.
Do zmielonego mięsa dodajemy roztrzepane jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy garść bułki tartej wyrabiamy mięso oraz dolewamy wywaru z jarzyn.
Z mięsa formujemy pulpety (za pomocą zwilżonych dłoni), obtaczamy je w mące i odkładamy. Z podanej porcji wyjdzie nam 12 niewielkich pulpetów.
W garnku gotujemy 3 szklanki wywaru z jarzyn, na wrzątek wkładamy pulpety uważając by nie przywarły do dna. Gotujemy 10 minut. Wlewamy śmietanę i gotujemy 10-15 minut. Koperek siekamy i wrzucamy do sosu.
Prześlij przepis ~Gosc | 20-05-11 | Czytano: 54347 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pulpety w sosie koperkowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują