Strona główna > > Porady kulinarne

Puszyste i chrupiące racuchy z jabłkami - sekret babci

Okres karnawału to czas, gdy liczenie kalorii schodzi na dalszy plan, a w roli głównej pojawiają się smakowite potrawy, których w polskiej kuchni nie brakuje. Jedną z nich są puszyste niczym chmurki i idealnie chrupiące racuchy z jabłkami rozpieszczające kubki smakowe nie tylko w tym szczególnym okresie, ale zawsze wtedy, gdy zamarzy nam się to danie proste, ale jakże smakowite.

Za istne królowe drożdżowych racuchów uważa się babcie, dlatego też dziś zdradzimy ci sekret jak przyrządzić przysmak, który dorówna temu zapamiętanemu z okresu dzieciństwa.

Proste danie z wieloletnią tradycją 

Prawdopodobieństwo, że nigdy jeszcze nie miałeś okazji jeść słodkich racuchów jest raczej znikome. Potrawa, która przez wielu uważana jest za jedną z najprostszych do przyrządzenia od lat króluje w polskich domach i zdobywa serca kolejnych pokoleń. Nieduże placki z kwaskowatymi jabłkami mają jednak swoje rozmaite odsłony nie tylko w rożnych częściach Polski, ale także w sąsiadujących z naszym krajem państwach. Dla wielu osób może być to niespodzianką, ale już sama nazwa "racuszki" zaczerpnięta została z języka ukraińskiego, gdzie mianem "hreczuszków"  określa się placki z mąki gryczanej. Niezależnie od wybranej wersji, racuchy są tanie i łatwe w przygotowaniu, zwłaszcza jeżeli do ich zrobienia wykorzysta się składniki w promocyjnych cenach jakie proponuje Kaufland gazetka

Czym różnią się od siebie wspomniane odmiany racuszków z całej Polski? Chociażby składem! Choć typowo racuchy robi się z jaj, mleka, mąki oraz drożdży, to w niektórych regionach świeże mleko zastępowane jest jego zsiadłym odpowiednikiem, a miejsce jabłek zajmuje rabarbar czy tez śliwki, których smak dodatkowo podkreśla niewielka ilość cynamonu. Amatorzy puszystych racuchów nie zawsze też decydują się na oprószenie ich cukrem pudrem - niektórzy smażone pyszności jedzą ze śmietaną i cukrem lub marmoladą czy też własnymi powidłami. 

Przepis na puszyste i chrupiące racuchy z jabłkami jak u babci 

Składniki: 

  • 4 kwaskowate, twarde jabłka promocja
  • drożdże świeże lub instant;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 jajko; 
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 szklanki mąki; 
  • szczypta soli;
  • 1 1/2 szklanki mleka; 


Przygotowanie: 

Przesiej mąkę do dużej miski, a następnie dodaj szczyptę soli i wszystko wymieszaj wraz z 15g suchych drożdży. Jeżeli korzystasz ze świeżych, zrób w mące niewielki dołeczek, wsyp do niego rozkruszone drożdże, zasyp je cukrem i dodaj 1/2 szklanki ciepłego mleka. Przykryj całość ściereczką z lnu i odstaw na kilka minut do ciepłego miejsca. Gdy rozczyn będzie gotowy wlej szklankę ciepłego mleka, jajko oraz pokrojone jabłka i całość dokładnie wymieszaj pamiętając o tym, że ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Odstaw ciasto na racuchy na godzinę, aby wyrosło, a następnie przejdź do smażenia. 

Smażenie: 

Ostatni etap prac zacznij od rozgrzania na patelni oleju, a następnie nałożenia ciasta za pomocą łyżki, którą w razie potrzeby możesz uprzednio zamoczyć w wodzie, aby masa nie przyklejała się do jej powierzchni. Racuchy smaż z obu stron aż do momentu, gdy będą miały one złoty kolor, a następnie przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe chrupiące i puszyste racuszki z jabłkami oprósz cukrem pudrem lub też podaj z wybranymi dodatkami i gotowe. 

Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 639 razy | 09-02-2023 |



Ewa gotuje