Za istne królowe drożdżowych racuchów uważa się babcie, dlatego też dziś zdradzimy ci sekret jak przyrządzić przysmak, który dorówna temu zapamiętanemu z okresu dzieciństwa.
Prawdopodobieństwo, że nigdy jeszcze nie miałeś okazji jeść słodkich racuchów jest raczej znikome. Potrawa, która przez wielu uważana jest za jedną z najprostszych do przyrządzenia od lat króluje w polskich domach i zdobywa serca kolejnych pokoleń. Nieduże placki z kwaskowatymi jabłkami mają jednak swoje rozmaite odsłony nie tylko w rożnych częściach Polski, ale także w sąsiadujących z naszym krajem państwach. Dla wielu osób może być to niespodzianką, ale już sama nazwa "racuszki" zaczerpnięta została z języka ukraińskiego, gdzie mianem "hreczuszków" określa się placki z mąki gryczanej. Niezależnie od wybranej wersji, racuchy są tanie i łatwe w przygotowaniu, zwłaszcza jeżeli do ich zrobienia wykorzysta się składniki w promocyjnych cenach jakie proponuje Kaufland gazetka.
Czym różnią się od siebie wspomniane odmiany racuszków z całej Polski? Chociażby składem! Choć typowo racuchy robi się z jaj, mleka, mąki oraz drożdży, to w niektórych regionach świeże mleko zastępowane jest jego zsiadłym odpowiednikiem, a miejsce jabłek zajmuje rabarbar czy tez śliwki, których smak dodatkowo podkreśla niewielka ilość cynamonu. Amatorzy puszystych racuchów nie zawsze też decydują się na oprószenie ich cukrem pudrem - niektórzy smażone pyszności jedzą ze śmietaną i cukrem lub marmoladą czy też własnymi powidłami.
Przesiej mąkę do dużej miski, a następnie dodaj szczyptę soli i wszystko wymieszaj wraz z 15g suchych drożdży. Jeżeli korzystasz ze świeżych, zrób w mące niewielki dołeczek, wsyp do niego rozkruszone drożdże, zasyp je cukrem i dodaj 1/2 szklanki ciepłego mleka. Przykryj całość ściereczką z lnu i odstaw na kilka minut do ciepłego miejsca. Gdy rozczyn będzie gotowy wlej szklankę ciepłego mleka, jajko oraz pokrojone jabłka i całość dokładnie wymieszaj pamiętając o tym, że ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Odstaw ciasto na racuchy na godzinę, aby wyrosło, a następnie przejdź do smażenia.
Ostatni etap prac zacznij od rozgrzania na patelni oleju, a następnie nałożenia ciasta za pomocą łyżki, którą w razie potrzeby możesz uprzednio zamoczyć w wodzie, aby masa nie przyklejała się do jej powierzchni. Racuchy smaż z obu stron aż do momentu, gdy będą miały one złoty kolor, a następnie przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe chrupiące i puszyste racuszki z jabłkami oprósz cukrem pudrem lub też podaj z wybranymi dodatkami i gotowe.
Artykuł partnerski.