Strona główna >> Dania główne >> Grzyby

Pyszny krem z borowików

Czas 60 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

40 dag świeżych borowików
garść suszonych borowików
3 ziemniaki
1 cebula
1 litr bulionu (może być ugotowany na kostce bulion grzybowy)
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
śmietana
liść laurowy, pieprz, sól
2 łyżki wina białego
masło do duszenia

Pyszny krem z borowików - sposób wykonania:

Suszone grzyby namaczamy na 30 minut przed przyrządzaniem zupy, świeże grzyby myjemy kroimy, po namoczeniu kroimy też grzyby suszone. Cebulkę kroimy w kostkę, dusimy ją na maśle z wyciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, następnie dodajemy grzyby (suszone i świeże), dodajemy obrane i pokrojone w kostki ziemniaki, wlewamy bulion. Dodajemy przyprawy i gotujemy pół godziny, po tym czasie zupę miksujemy blenderem (bez liścia).
Do zupy kremu dodajemy wino i śmietanę, posypujemy świeżą natką pietruszki, podajemy z pieczywem.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 30-07-10 | Czytano: 9256 razy | komentarzy [0]
Pyszny krem z borowików komentarz



Opinie i komentarze na temat Pyszny krem z borowików kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pyszny krem z borowików prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje