Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Pyzy ziemniaczane

Czas 30 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól

Pyzy ziemniaczane - sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy. 1/2 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie - najlepiej wcześniej aby dobrze ostygły i odparowały. Po ugotowaniu ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
Pozostałe 1 kg ziemniaków tarkujemy na dużych oczkach. Następnie odciskamy przez gazę lub pieluchę. Ziemniaki muszą być odciśnięte na wiór. Dodajemy je do ugotowanych, dodając też krochmal zgromadzony na dnie soku wyciśniętego z ziemniaków.
Do masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną - 4 łyżki i mieszamy do wyrobienia gładkiego ciasta.
Z ciasta lepimy kulki takie jak na zdjęciu. Powstałe pyzy ziemniaczane wrzucamy na osolony wrzątek. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze 4-5 minut.
Pyzy podajemy z cebulą smażoną z dodatkiem boczku oraz z surówką.

Pyzy najlepiej mrozić na surowo. Układamy je wówczas na tacce, a po 1 godzinie przekładamy do worka foliowego.

Zobacz także wersję prawdziwych, dużych pyz ziemniaczanych z mięsem.





Prześlij przepis

~Gosc | 10-10-16 | Czytano: 4061 razy | komentarzy [1]
Pyzy ziemniaczane komentarz



Opinie i komentarze na temat Pyzy ziemniaczane kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pyzy ziemniaczane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
dorodne pomidory
2016-10-14 21:19

Od dawna planuję zrobić pyzy - teraz się wreszcie za nie wezmę : )

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje