Strona główna >>
Dania główne >>
Drugie danie Pyzy ziemniaczane
Czas 30 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
Pyzy ziemniaczane - sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy. 1/2 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie - najlepiej wcześniej aby dobrze ostygły i odparowały. Po ugotowaniu ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
Pozostałe 1 kg ziemniaków tarkujemy na dużych oczkach. Następnie odciskamy przez gazę lub pieluchę. Ziemniaki muszą być odciśnięte na wiór. Dodajemy je do ugotowanych, dodając też krochmal zgromadzony na dnie soku wyciśniętego z ziemniaków.
Do masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną - 4 łyżki i mieszamy do wyrobienia gładkiego ciasta.
Z ciasta lepimy kulki takie jak na zdjęciu. Powstałe pyzy ziemniaczane wrzucamy na osolony wrzątek. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze 4-5 minut.
Pyzy podajemy z cebulą smażoną z dodatkiem boczku oraz z surówką.
Pyzy najlepiej mrozić na surowo. Układamy je wówczas na tacce, a po 1 godzinie przekładamy do worka foliowego.
Zobacz także wersję prawdziwych, dużych pyz ziemniaczanych z mięsem.
Prześlij przepis ~Gosc | 10-10-16 | Czytano: 4061 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pyzy ziemniaczane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują