Strona główna >>
Dania Dietetyczne >>
Amarantus Racuchy z amarantusem
Czas 30 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 szklanka maki pszennej
1 szklanka maki z amarantusa
1 szklanka mleka
łyżka miodu
2 łyżki stopionego masła
2 jajka
Racuchy z amarantusem - sposób wykonania:
Jajka ubijamy, dodajemy mleko, miód i masło, mieszamy, następnie dodajemy mąkę pszenną i mąkę z amarantusa. Mieszamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, następnie formujemy placuszki i smażymy je na patelni.
Smacznego :-)
Zalety amarantusa to:
- wysoka zawartość białka o wyższej wartości biologicznej niż białko z mleka
- duża zawartość cennych związków tłuszczowych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych
- tokoferole i błonnik zawarty w amarantusie obniżają poziom cholesterolu
- bogactwo związków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu
- dużą zawartość skwalenu opóźnia procesy starzenia się organizmu
- jest produktem bezglutenowym a więc może być używany w przypadku chorych na celiakię
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana Polecamy poradnik: Przepisy
wigilijne diety Dukana
Prześlij przepis mewa80 | 14-11-10 | Czytano: 28623 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Racuchy z amarantusem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują