Strona główna >> Desery >> Racuchy

Racuchy z jabłkami

Czas 30 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

250 g mąki
2 jajka
3 jabłka
cynamon
cukier puder
pół łyżeczki soli
pół szklanki mleka
pół szklanki mineralnej wody gazowanej
olej do smażenia

Racuchy z jabłkami - sposób wykonania:

Mieszamy mąkę z jajkami, mlekiem i wodą mineralną. Dodajemy szczyptę soli do powstałego ciasta, które nie może być ani za gęste, ani za rzadkie. Obrane jabłka kroimy w talarki i posypujemy cynamonem, po czym dodajemy do ciasta.
Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju. Posypujemy je cukrem pudrem. Zaleca się podawać racuchy na ciepło do spożycia.

Polecamy także: Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy z amarantusem




Prześlij przepis

~Gosc | 02-12-08 | Czytano: 694890 razy | komentarzy [34]
Racuchy z jabłkami komentarz



Opinie i komentarze na temat Racuchy z jabłkami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

34 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Racuchy z jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
ala racuchy
2009-02-12 17:59

Wiadomo racuchy bez drożdży to nie takie prawdziwe

racuch. Ale przepis jest OK Są smaczne i fajnie się konsumuje. Proponuje aby jeść je z dżemem np.

truskawkowym. Pozdrwiam

Autor
moje kochane racuchy
2009-02-14 17:25

czemu ten przepis js taki krótki ;>

Autor
Tytul
2009-02-26 11:54

a po co dłuższy przepis ten jest ok

Autor
a proszek do pieczenia !!!
2009-09-16 13:03

ja dodaje łyżeczke płaską proszku do pieczenia wtedy ładnie rosną na patelni są takie pulchne mniam mniam

Autor
Tytul
2010-01-13 16:39

ja zamiast mleka maslanke dodaje

Autor
Ciekawa
2010-12-29 15:45

ja zawsze robie racuchy na drozdzach bo sa najzdrowsze

Autor
Tytul
2011-08-06 19:01

racuszki mniam
a da się je zrobić bez drożdży lub bez proszku?..............

Autor
racuchy z jabłkiem
2011-08-06 19:08

dać się da zapewne tylko co z tego wyjdzie? Na pewno nie będą tak pulchne a co za tym idzie..smaczne!

Autor
Tytul
2011-08-07 8:00

Ja nigdy nie robię racuchów ani z drożdżami ani z proszkiem do pieczenia mój przepis to:
duży kefir, szklanak mąki, 1 jajko, szczypta soli
wszystko mieszam i dodaję jabłka albo pokrojone w talarki (za którymi nie przepadam) albo starte na grubej tarce (mi o wiele bardziej smakują)-tak 3-4 jabłek-wszystko mieszam i smaże na patelni.
Racuchy pyszne,polecam

Autor
Tytul
2011-10-04 19:49

racuchy wg tego przepisu są SUPER! usmażyłam cały wielki talerz. jabłko starłam na drobno i były bardzo delikatne w smaku, proszek do pieczenia w ogóle nie był potrzebny, były mięciutkie i pulchne. dzieci się zajadały!

Autor
Tytul
2011-10-17 14:38

A mam pytanie ile takich racuchów wyjdzie? Bo potrzebuje tak żeby na 3 chłopa i 2 kobiety było ;)

Autor
racuchy
2011-10-17 14:46

ciężko dokładnie powiedzieć ile ich wyjdzie ale na tyle chłopa to radzę zrobić z podwójnej porcji ;-) powinno wystarczyc z 250 g mąki to na 5 osób wydaje się mało i będzie niedosyt :-)

Autor
Tytul
2011-10-17 14:47

OK ;) dziękuję, jutro wypróbuję przepis na rodzince . :)

Autor
ola
2011-11-30 15:40

przepis ok, ale polecał dodać do jabłek cukier wanilinowy :)

Autor
Tytul
2011-12-05 15:55

Zrobilam te racuchy, katastrofa. Pija olej strasznie, a ciasto jakies bez smaku.

Autor
Tytul
2011-12-28 21:11

dzisiaj je zrobiłam - są pyyyyyszne:) smazyłam na teflonowej patelni na odrobinie oleju i wyszły suchutnie i pulchne:) polecam!

Autor
Racuszki
2011-12-30 17:54

Właśnie przed chwileczką zrobiłam racuszki i wyszły przepyszne ale jednak cynamon musi być bo robi swoje. Polecam w/w przepis bo w jedzeniu się sprawdza:-)

Autor
Tytul
2012-01-16 20:00

musze je sprawdzic jestem ciekawa jak wyjda oby sie udaly

Autor
pyszne
2012-01-20 20:01

Właśnie skończyłam jeść racuszki- pyszne wyszły:) a posmarowałam je sobie jeszcze jagodową konfiturą - polecam:)

Autor
Tytul
2012-01-31 10:50

dodaję zawsze łyżkę albo dwie śmietany lub kefiru. Zupełnie zmienia konsystencję. I posypuję dzieciom kakao - takim spreparowanym typu nesqick albo puchatek. Cudo ;)

Autor
Tytul
2012-02-12 17:34

A ja niestety musze powiediec, ze nia ma to jak z drożdżami. Te nie wyszły puszyste, ani, wysokie, ani chrupiące...szkoda.

Autor
Tytul
2012-02-14 12:52

Właśnie zrobiłam te racuszki i chyba mi nie wyszły. Jakieś takie glinowate, nie są puszyste ani smaczne niestety.

Autor
Tytul
2012-02-25 15:28

Witam. Zrobiłam dziś racuchy, wyszły wyśmienite. Dałam tylko 2 jabłka...
Wystarczyło...
pozdrawiam i dziekuję za przepis

Autor
Tytul
2012-03-26 16:16

Racuchy bez rewelacji. Na głodengo da się zjeść. chłonął tłuszcz przez to są mdłe. Jedyna zaleta to że szybko się robi i wychodzą całkiem pulchne jak na brak proszku i drożdży. Robisz na własną odpoiedzialność ;-)

Autor
Racuchy
2012-03-26 18:06

Jak Ci przeszkadza tłuszcz to przejdź na dietę Dukana :-D. Racuchy są pyszne, aby nie piły tłuszczu możesz do ciasta dodać kieliszek alkoholu - ale chyba wiesz o tym znawco kuchni ;-)? Dodatkowo oczywista oczywistością jest, że smażone potrawy takie jak placki ziemniaczane, racuchy, kotlety kładzie się na papierowy kuchenny ręcznik do odsączenia nadmiaru.

Autor
Tytul
2012-06-18 17:25

Moje placki były bardzo pyszne !! polecam

Autor
Tytul
2012-08-01 14:05

Moje placki wyszły przepyszne a najbardziej mi smakują z cókrem pudrem...

Autor
Co to za niewyrośnięte rac
2012-08-22 10:52

Muszę namówić swojego dziadka aby zrobił racuchy to zrobię zdjęcie i podeślę - zobaczycie jak wyglądają racuchy - bo te na zdjęciu to wyglądają jak placki ziemniaczane!!!!!!!!!!!!!

Autor
naleśniki a nie racuchy
2012-09-08 1:18

to nie są typowe racuchy to są nalesniki z jabłkami

Autor
aaaa MI SMAKUJE
2012-09-14 23:42

właśnie takie racuszki robiła mi mama i babcia! Pyszne smaki z dzieciństwa,a nie to co wy tu wypisujecie że niby nie racuchy,ze ala racuchy,że naleśniki...Bzdura! Takie jadłam od dzieciństwa i to są prawdziwe racuszki...pyyyyyyyychaaaaaaaaa ;)

Autor
Tytul
2013-04-28 21:05

PYCHOTKA

Autor
superowe racuchy :D
2014-08-10 15:31

Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmienitosci :) wspollokatorka byla zachwycona :) pozdrawiamy i polecamy :)

Autor
Anka
2017-02-14 5:56

Najlepsze jabłka w cieście wychodzą wtedy, kiedy dodaje prawdziwego jogurtu lub maślanki

Autor
Ewa
2019-03-03 20:14

ja też smażyłam racuchy, ale z jogurtem jabłkami krojonymi na plasterki i cukinią lub dynią

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje