Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Rafaello
Czas 35 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 paczki podłużnych biszkoptów (tzw.języczki)
2 tabliczki białej czekolady
200 g wiórek kokosowych
pół litra śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe
likier kokosowy do nasączenia biszkoptów
prażone migdały
Rafaello - sposób wykonania:
Rafaello z programu Ewa gotuje. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, dodajemy połamane kawałki czekolady, jak się rozpuszczą (aby przyspieszy rozpuszczenie czekolady miskę z galaretką umieszczamy w gorącej kąpieli), galaretki odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną galaretkę (porcjami, wciąż ubijając). Pod koniec do śmietany dodać wiórki kokosowe (część zostawić do dekoracji).
Biszkoptami wyłożyć blachę, nasączyć je likierem kokosowym. Na biszkopty wykładamy masę, ciasto osypujemy wiórkami oraz dekorujemy wciskając prażone migdały (aby upraży migdały pieczemy je na blaszce w temp. 200 stopni przez 10 minut). Ciasto przed jedzeniem schładzamy 2 godziny w lodówce.
Prześlij przepis mewa80 | 12-11-11 | Czytano: 52965 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Rafaello prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują