Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Rodzynkowiec
Czas 75 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Biszkopt :
6 jaj,
szklanka cukru,
szklanka mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki zimnej wody,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
40 dag rodzynek
spirytus, wódka lub rum do ich zalania
Masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 budynie czekoladowe
1 kostka margaryny
Masa czekoladowa:
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
pół kostki masła
Dżem z czarnej porzeczki
Rodzynkowiec - sposób wykonania:
To ciasto jest bardzo smaczne, idealnie nadaje się na specjalne okazje jak imieniny, urodziny lub święta.
Dzień przed robieniem rodzynkowca, musimy pamiętać aby rodzynki zalać alkoholem (tak ponad rodzynki aby swobodnie go sobie wchłaniały). Po namoczeniu pozostały alkohol zlewamy do szklanki.
Biszkopt : białka ubijamy, dodajemy żółtka, cukier i pomalutku - ciągle mieszając mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec wodę. Po wymieszaniu pieczemy biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut ( blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą). Upieczony biszkopt (i wystudzony) przekrajamy na 2 części.
Masa budyniowa: z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń, ucieramy go dodając po łyżce masła - do wyczerpania.
Polewa: rozpuszczamy masło a w nim czekolady (na małym ogniu pilnując aby nie przywarły), do rozpuszczonej masy dodajemy rodzynki i trochę alkoholu od ich moczenia.
Ułożenia ciasta: jedna część biszkoptu na spód, na to dżem z czarnej porzeczki, połowa masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym i skrapiamy go alkoholem z rodzynek, na to drugą część kremu a na to polewę czekoladową wymieszaną z rodzynkami ( po jej wystudzeniu aby nie spłynęła z ciasta!).
Prześlij przepis mewa80 | 27-07-10 | Czytano: 61743 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Rodzynkowiec prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują