Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Rogale Świętomarcińskie
Czas 95 minut
Porcji 20
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kg mąki pszennej
50 gram drożdży
szklanka mleka
pół kostki roztopionego masła
6 jaj
2 łyżki cukru
Dekoracja
lukier z cukru pudru i cytryny
orzechy włoskie grubo siekane
Nadzienie
100 gram maku zaparzonego mlekiem
100 gram migdałów zaparzonych mlekiem
100 gram orzechów włoskich zaparzonych mlekiem
półtorej szklanki cukru pudru
łyżka śmietany
laska wanilii
Rogale Świętomarcińskie - sposób wykonania:
Przepis na Rogale Świętomarcińskie według Ewy Wachowicz. W programie Ewa gotuje zaprezentowano uproszczoną wersję Rogali Marcińskich. Dzięki temu każdy z nas będzie potrafił przyrządzić ten niełatwy przepis.
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy masło i mąkę, pozostałe mleko i rozpuszczone drożdże cały czas mieszając a następnie wyrobić ciasto do czasu gdy pojawią się pęcherzyki powietrza. Wówczas odstawić do wyrośnięcia.
Sparzone orzechy, migdały i mak mielimy, ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy miąższ z laski wanilii, mieszamy na gładką masę.
Następnie ciasto wałkujemy i kroimy na trójkaty, na każdy nakładamy farsz i zwijamy w rogale, zostawiamy do wyrośnięcia (najlepiej od razu układać na wysmarowanej masłem blaszce).
Po wyrośnięciu pieczemy w 220 stopniach C do momentu gdy staną się rumiane.
Po wystudzeniu rogale polewamy lukrem i posypujemy orzechami.
Prześlij przepis ~Gosc | 10-11-12 | Czytano: 15401 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Rogale Świętomarcińskie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują