Strona główna >> Desery >> Ciasta

Rogaliki francuskie

Składniki:

1 kg mąki
10 dag drożdży
pół szklanki mleka
łyżka stołowa cukru
2 kostki margaryny
szczypta soli
2 jajka
dowolny dżem
tłuszcz do blachy
cukier puder

Rogaliki francuskie - sposób wykonania:

Są bardzo kruche i smaczne, ich robienie zaczynamy od sporządzenia rozczynu. W tym celu na drożdże sypiemy cukier, delikatnie podgrzane mleko ( nie może być gorące), 2-3 łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia (musi przynajmniej podwoić objętość).
W między czasie roztapiamy margarynę, gdy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy, formujemy kulę z całego ciasta i zatapiamy ją w dużym garnku (tak żeby kula ciasta była podtopiona)wypełnionym zimną wodą.

Gdy ciasto wypłynie wyjmujemy je i jeszcze raz wyrabiamy. Odcinamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty, na środek każdego kładziemy odrobinę dżemu, zwijamy w rogala zaczynając od rogu. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec w temeraturze 180 stopni aż będą rumiane. Po wystygnięciu posypujemy pudrem cukrem lub polewamy lukrem.

Lukier:
cukier puder, mleko, sok z cytryny lub aromat rumowy - mieszamy na dość gęsta konsystencję i gotowe.


Prześlij przepis

mewa80 | 04-05-10 | Czytano: 14233 razy | komentarzy [3]
Rogaliki francuskie komentarz



Opinie i komentarze na temat Rogaliki francuskie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

3 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Rogaliki francuskie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
rogaliki...
2011-03-11 18:50

czy ta kule z ciasta zatapiamy bezposrednio do wody bez wkladania ciasta np:w woreczek???

Autor
rogaliki
2011-03-11 19:01

tak, bezpośrednio wkładamy do zimnej wody (wodę nalewamy do garnka), gdy wypłynie zagniatamy, podsypujemy mąką i wałkujemy. Polecam, są przepyszne!!

Autor
Irena
2016-09-01 19:56

Można też włożyć ciasto do lodówki do wyrośnięcia.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje