Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Rogaliki francuskie
Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
pół szklanki mleka
łyżka stołowa cukru
2 kostki margaryny
szczypta soli
2 jajka
dowolny dżem
tłuszcz do blachy
cukier puder
Rogaliki francuskie - sposób wykonania:
Są bardzo kruche i smaczne, ich robienie zaczynamy od sporządzenia rozczynu. W tym celu na drożdże sypiemy cukier, delikatnie podgrzane mleko ( nie może być gorące), 2-3 łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia (musi przynajmniej podwoić objętość).
W między czasie roztapiamy margarynę, gdy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy, formujemy kulę z całego ciasta i zatapiamy ją w dużym garnku (tak żeby kula ciasta była podtopiona)wypełnionym zimną wodą.
Gdy ciasto wypłynie wyjmujemy je i jeszcze raz wyrabiamy. Odcinamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty, na środek każdego kładziemy odrobinę dżemu, zwijamy w rogala zaczynając od rogu. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec w temeraturze 180 stopni aż będą rumiane. Po wystygnięciu posypujemy pudrem cukrem lub polewamy lukrem.
Lukier:
cukier puder, mleko, sok z cytryny lub aromat rumowy - mieszamy na dość gęsta konsystencję i gotowe.
Prześlij przepis mewa80 | 04-05-10 | Czytano: 14383 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Rogaliki francuskie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują