Strona główna >> Desery >> Ciasta

Rogaliki

Czas 60 minut Porcji 30 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg mąki
250 g margaryny
400 ml Śmietany 18%
100 g drożdży
5 łyżek cukru
5 jaj
cukier waniliowy
marmolada
cukier puder do posypania rogalików

Rogaliki - sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy do miski. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Tymczasem mieszamy śmietanę z drożdżami i 3 łyżkami cukru. Do mąki dodajemy jaja, resztę cukru, cukier waniliowy, śmietanę z drożdżami i wystudzoną margarynę.
Zagniatamy ciasto formując kule i z miską wstawiamy do lodówki na 1 - 1,5 godz. Wyjmujemy z lodówki, kule dzielimy na 8 części.
Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy go na 8 trójkątów. U podstawy trójkąta kładziemy nadzienie i zawijamy formując rogaliki.
Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 20 min. temperatura 180 C. Z tej porcji produktów uzyskamy 64 rogaliki. Życzę smacznego.


Prześlij przepis

ewachlewicka | 19-05-11 | Czytano: 8042 razy | komentarzy [0]
Rogaliki komentarz



Opinie i komentarze na temat Rogaliki kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Rogaliki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje