Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Rolada dwukolorowa
Czas 65 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
140 gram mąki pszennej
100 gram cukru
7 jajek
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
łyżka oliwy
szczypta soli
masa orzechowa:
0,4 L mleka
400 gram masła
400 gram orzechów włoskich
300 gram cukru
1 kieliszek spirytusu
Dekoracja
cukier puder
Rolada dwukolorowa - sposób wykonania:
Białka oddzielmy od żółtek i ubijamy z nich pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i chwilkę miksujemy, następnie dodajemy żółtka, mąkę i oliwę - stopniowo, mieszając łyżką delikatnie by piana nie opadłą. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wyciskamy paski na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia (paski w pewnej odległości od siebie). Pieczemy 7 minut w 220 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt przewracamy na ściereczkę, wyjmujemy z blachy i ściągamy papier.
Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy i również umieszczamy w rękawie cukierniczym, pomiędzy jasnymi paskami robimy paski brązowe łącząc powierzchnię.
Masa orzechowa: mleko gotujemy z cukrem przez 10 minut aż lekko zgęstnieje, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy 5 minut. masło ucieramy an puch i łyżką dodajemy przestudzoną masę orzechową, mieszamy. Gotową masę smarujemy an biszkopt, zwijamy go w roladę za pomocą ściereczki, posypujemy cukrem pudrem.
Roladę umieszczamy w lodówce by się schłodziła.
Prześlij przepis mewa80 | 21-12-12 | Czytano: 10591 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Rolada dwukolorowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują