Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Rolada dwukolorowa

Czas 65 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

140 gram mąki pszennej
100 gram cukru
7 jajek
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
łyżka oliwy
szczypta soli

masa orzechowa:
0,4 L mleka
400 gram masła
400 gram orzechów włoskich
300 gram cukru
1 kieliszek spirytusu

Dekoracja
cukier puder

Rolada dwukolorowa - sposób wykonania:

Białka oddzielmy od żółtek i ubijamy z nich pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i chwilkę miksujemy, następnie dodajemy żółtka, mąkę i oliwę - stopniowo, mieszając łyżką delikatnie by piana nie opadłą. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wyciskamy paski na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia (paski w pewnej odległości od siebie). Pieczemy 7 minut w 220 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt przewracamy na ściereczkę, wyjmujemy z blachy i ściągamy papier.
Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy i również umieszczamy w rękawie cukierniczym, pomiędzy jasnymi paskami robimy paski brązowe łącząc powierzchnię.
Masa orzechowa: mleko gotujemy z cukrem przez 10 minut aż lekko zgęstnieje, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy 5 minut. masło ucieramy an puch i łyżką dodajemy przestudzoną masę orzechową, mieszamy. Gotową masę smarujemy an biszkopt, zwijamy go w roladę za pomocą ściereczki, posypujemy cukrem pudrem.
Roladę umieszczamy w lodówce by się schłodziła.


Prześlij przepis

mewa80 | 21-12-12 | Czytano: 10541 razy | komentarzy [1]
Rolada dwukolorowa komentarz



Opinie i komentarze na temat Rolada dwukolorowa kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Rolada dwukolorowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
rolada dwukolorowa
2015-01-24 12:47

Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciwnym razie pół wyrzucicie jak ja . Myślę że po korekcie już wszystkim będzie smakować .

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje