Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Pasztety Rolada z boczku
Czas 85 minut
Porcji 15
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 kg surowego chudego boczku w dość cienkim płacie
pół kg chudszego mielonego mięsa np.szynki
mała bułka
keczup lub musztarda
2 ząbki czosnku
majeranek
szczypta pieprzu
2 żółtka jaj
sól
Rolada z boczku - sposób wykonania:
Pyszna pieczeń z boczku, smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, np z chrzanem.
Boczek lekko rozbijamy, posypujemy solą i majerankiem.
Bułkę leciutko namaczamy w wodzie, odciskamy. Do mielonego mięsa dodajemy przyprawy, bułkę (odciśniętą), zmiażdżony czosnek oraz żółtka, wyrabiamy jednolitą masę. Płat mięsa od wewnątrz smarujemy musztardą lub keczupem.
Masę wykładamy na płat boczku, zwijamy w ciasny rulon, związujemy nitką.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy około 120 minut w 180 stopniach C (aż mięso będzie miękkie).
Jeśli chcemy by rolada była jeszcze bardziej soczysta obsmażamy ją przed pieczeniem, na rozgrzanym oleju, na bardzo dużym ogniu (zamknie to pory w mięsie).
Prześlij przepis asieńka | 15-12-10 | Czytano: 31606 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Rolada z boczku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują