Strona główna >> Desery >> Pączki

Róże karnawałowe

Czas 145 minut Porcji 30 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg mąki
3 żółtka
3 jajka
8 dag drożdży
szklanka mleka
12 dag masła
5 dag cukru
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder
konfitura
białko

Róże karnawałowe - sposób wykonania:

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, letnie mleko i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka i jajka oraz sól, na końcu dajemy rozczyn (oznaką, że rozczyn ruszył będzie jego zgęstnienie). Wyrabiamy ciasto dodając roztopione lecz przestudzone masło. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je dłonią, czynność powtarzamy 3 razy.
Następnie ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy 3 różnej wielkości krążki np.największy szklanką, następnie drugi literatką i na końcu kieliszkiem. Każdy krążek nacinamy na wokół brzegu, następnie te 3 różnej wielkości krążki zlepiamy kładąc jeden na drugi - największy, średni i w środku najmniejszy. Smarujemy białkiem za pomocą pędzelka. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu np.oleju słonecznikowym. Po wyjęciu osączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego, środek ozdabiamy wisienką, posypujemy cukrem pudrem.


Prześlij przepis

mewa80 | 02-02-11 | Czytano: 11600 razy | komentarzy [1]
Róże karnawałowe komentarz



Opinie i komentarze na temat Róże karnawałowe kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Róże karnawałowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2011-02-04 23:26

Piekłam te cudeńka razem z mamą w dzieciństwie.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje