Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Rurki z kremem Ewy Wachowicz
Czas 55 minut
Porcji 20
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 i pół szklanki mąki
kostka margaryny (200g)
szczypta soli
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżka cukru waniliowego
krem:
litr mleka
4 żółtka
2 całe jajka
25 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 dag masła (1/4 kostki)
8 dag mąki pszennej
8 dag maki ziemniaczanej
Rurki z kremem Ewy Wachowicz - sposób wykonania:
Rurki z kremem z programu Ewa Gotuje, idealne na zakończenie karnawału.
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce (zawinięte w woreczek).
Następnie ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy paseczki - szerokość 2-3 cm długość około 25 cm.
Paseczki zawijamy na posmarowane masłem rurki - specjalne foremki do rurek. Zaczynamy od cieńszego końca, paski muszą zachodzić na siebie. Rurki układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni w termoobiegu przez 15-17 minut. Po upieczeniu rurki zdejmujemy z foremek.
Krem
Od mleka odlewamy 5 łyżek, pozostałe gotujemy.
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz te 5 łyżek mleka, miksujemy na gładką masę.
Do gotującego się mleka dodajemy 5 dag masła oraz cukier waniliowy, gdy mleko zawrze wolnym strumieniem wlewamy je do masy z żółtek, chwilkę mieszamy po czym masę przenosimy na wolny ogień, gotujemy aż zgęstniej. Następnie masę studzimy. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy rurki przygotowanym, przestudzonym kremem. Możemy tez je napełniać ubitą śmietaną (30%).
Rurki posypujemy cukrem pudrem.
Gdy wystygnie napełniamy nią rurki.
Prześlij przepis asieńka | 05-03-11 | Czytano: 175046 razy | komentarzy [9]
9 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Rurki z kremem Ewy Wachowicz prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują