Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Rurki z kremem
Czas 50 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
1 jajko
szklanka śmietany
250 g margaryny
pół litra śmietany 30%
1 galaretka np.cytrynowa
olej do posmarowania rurek i blachy
jajko do posmarowania rurek
gruby cukier do posypania
Rurki z kremem - sposób wykonania:
Mąkę siekamy z zimną margaryną, dodajemy śmietanę i jajko, jak najszybciej zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę wkładamy ją na godzinę do lodówki (np w woreczku).
Następnie ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy na grubość około 5 mm, z rozwałkowanego ciasta wycinamy jak najdłuższe paski. Foremki do rurek (do kupienia w sklepie gospodarskim lub na aukcjach internetowych) smarujemy olejem, paski ciasta zawijamy wokół rurki, zaczynając od jego węższego początku. Ciasto smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rurki układamy na natłuszczonej olejem blaszce, pieczemy 25 minut w 180 stopniach, aż będą rumiane. Następnie natychmiast zdejmujemy rurki z foremek, uważając aby nie poparzyć się gorącym metalem. Rurki studzimy.
Krem:
galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i studzimy. W między czasie ubijamy śmietanę 30, pod koniec ubijania, gdy będzie sztywna, wlewamy pomału przestudzona galaretkę.
Krem przekładamy do szprycy, napełniamy nim rurki zanim przestygnie. Po wypełnieniu najlepiej je ustawić pionowo, zanim zastygnie krem, wówczas nie wypłynie on.
Rurki możemy też napełniać samą bitą śmietaną lub dowolnym kremem - również gotowym, z proszku, kupionym w sklepie np. kremem karpatka. Rurki są pyszne!
Prześlij przepis asieńka | 28-02-11 | Czytano: 17431 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Rurki z kremem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują