Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Ryba po grecku

Czas 60 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg filetów z ryby morskiej (morszczuk, mintaj, sola)
4 cebule
4 duże marchewki
pietruszka
kawałek selera
kawałek białej części pora
sok z cytryny
mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów w puszce (polecam puszkę!!) - koncentratu dodajemy do smaku - a więc ile kto lubi.
przyprawy: pieprz biały, sól, ziele angielskie
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia

Ryba po grecku - sposób wykonania:

Smaczna i lekka ryba po grecku. Przepis jest od lat stosowany w moim domu, ryba po grecku jest naprawdę pyszna - lepszej nigdy nie jadłam :-)

Rybę rozmrażamy, porcjujemy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, pieprzymy i lekko solimy (ryba ma tendencję do przesolenia), wstawiamy na 2 godziny do lodówki aby przeszła przyprawami, następnie wyjmujemy, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rumiano.

Po obsmażeniu rybę przekładamy do innego naczynia np. garnka. Następnie na olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy, dodajemy starkowane na grubych oczkach pozostałe warzywa oraz por który kroimy na cienkie pół-krążki.

Warzywa podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, gdy będą miękkie dodajemy pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy (koncentrat wg uznania), ziele angielskie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilkę dusimy.

Gotowe warzywka wykładamy na rybę. Podajemy z pieczywem.
Smacznego :-).





Prześlij przepis

~Gosc | 04-05-10 | Czytano: 936103 razy | komentarzy [40]
Ryba po grecku komentarz



Opinie i komentarze na temat Ryba po grecku kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

40 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ryba po grecku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
ryba po grecku
2010-12-13 18:46

ryba po grecku z tego przepisu jest pyszna, ja zrobiłam filet z dorsza i bardzo wszystkim smakowała.pyszna ryba, pyszny przepis

Autor
fajna ryba po grecku
2010-12-18 21:29

dobry przepis, ryba po grecku, taką zrobię na pewno na święta, poza tym to chyba karp w galarecie i karp smażony :)

Autor
Tytul
2011-11-27 13:57

jestem marną gospodynią a przepis wydaje sie prosty.napewno zrobie na święta :)

Autor
Tytul
2011-12-20 10:47

jestem mloda mezatka i boje sie eksperymentowac z potrawami ale ten przepis wydaje sie naprawde latwy :)

Autor
ryba po grecku
2011-12-20 11:24

przepis jest łatwy i wielokrotnie sprawdzony, naprawdę nie ma się czego obawiać - musi wyjść smacznie :-)
w razie czego - proszę pytać, podpowiemy :-)

Autor
Tytul
2011-12-20 21:22

Ja dodaję rodzynki i zielony groszek :)Polecam rzeczywiście pomidory, a podlewanie sokiem pomidorowym.

Autor
w sprawie rybki
2011-12-21 17:46

co do ryby to jedyny przepis na rybę po grecku bo nie wiem mam 15 lat i jestem początkującym kucharzem ?

Autor
ryba po grecku
2011-12-21 17:55

tak, to jedyny przepis na rybę po grecku - ewentualnie możesz zobaczyć w potrawach wigilijnych przepis na rybę duszoną w marchewce.

Autor
ryba po grecku
2011-12-21 23:36

Ja gotuję w oleju marchewkę utartą na grubo i cebulę w kostkę. Później doprawiam pomidorami (przecier)

Autor
Tytul
2011-12-22 12:16

Przepis jest taki sam jak robi zawsze moja mama. Ja w tym roku pierwszy raz będe robiła rybę po grecku i mam nadzieje że wydzie mi tak samo jak mojej mamie, czyli będzie pyszna.

Autor
Emi
2011-12-22 14:00

Witam :) Mam takie pytnko... Czy ryby nie obtaczamy w jajku i w mące? Tylko w samej mące i od razu na olej? Troche sie pospieszylam i kupilam pange biala i jestem ciekawa czy wyjdzie...

Autor
ryba po grecku
2011-12-22 14:06

rybę obtaczamy w samej mące, jajko jest zupełnie zbędne :-).

Autor
Emi
2011-12-22 14:13

A o tym jeszcze nie slyszalam :) Dziekuje za odpowiedz :) i życze Wesołych i spokojnych świat :)

Autor
hala
2011-12-22 16:36

Identycznie robię rybę po grecku,tylko zapomniałam czy rybkę obtacza się w mące czy nie.Teraz już wiem i właśnie ją robię.

Autor
ryba po grecku
2011-12-23 12:48

Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Przepis ok, ja dodaję jeszcze łyżkę musztardy i jest wyśmienite! Zastanawiam się nad tym pieprzem białym, ponieważ zawsze dodawałam czarny pieprz :) Pozdrawiam.

Autor
Kamil
2011-12-23 16:30

Wielkie dzięki za przepis jestem początkującym kucharzem a wyszła mi taka pozycja że masakra

Autor
ginka
2011-12-23 20:03

zawsze robię rybę po grecku na wigilię zawsze się udaje i wszystkim smakuje życzę przyjemnego gotowania na ta niezwykłą noc i życzę wszystkim W ESOŁYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA:)

Autor
Tytul
2011-12-26 13:21

ja do farszu dodaję jeszcze cukier i ocet sprawdzony przepis gorąco polecam

Autor
A jednak nie taki prosty
2011-12-26 13:59

Wszystko szlo znakomicie do momentu kiedy dodalem koncentrat pomidorowy. Caly sloiczek to jest zdecydowanie za duzo. Teraz mam rybe w pomidorach :)

Autor
+ pieczarki
2011-12-31 16:23

a ja dodałem pokrojone w paski poeczarki i też smakowało bardzo dobrze, no i podlewałem warzywa rosołkiem, akurat był na palniku obok :)

Autor
Tytul
2012-01-07 10:25

Ryba po grecku super wczoraj robilam paluszki lizac.......

Autor
ryba po grecku
2012-01-17 19:06

Pyszna potrawa wszystkim smakowała polecam wszystkim którzy chcą spróbować czegoś nowego

Autor
galicyjok
2012-01-29 19:53

przepis swietny-ja daje troche wiecej cebuli niz marcwi---ostroznie z przecierem pomidorowym-nie za wiele-i oczywiscie pudliszki.troche zzeram na ciplo areszte ukladam wszkielkuizapiekam40minut wtemperaturze 150 stopni podajena drugi dzine a nawet za dwa tygodnie.

Autor
Tytul
2012-12-11 10:08

czy można rybę zrobić już na świeta i jak ją przechowywać

Autor
Tytul
2012-12-11 10:41

Możesz zrobić teraz i zamrozić. Na Wigilię rozmrozisz :-) co do pasteryzowania nie jestem przekonana.

Autor
Ryba po grecku inaczej
2012-12-19 10:22

Pysznie jest zmielic rybe na maszynce, dodac troszke bulki tartej, jajko, sol i pieprz, uformowac male kulki i gotowac je przez kilkanascie minut na wodzie z odrobina jakiegos rosolku. Dalej wszystko dokladnie tak samo jak w podanym tutaj przepisie. Pycha. Rybka sie rozplywa w ustach :)

Autor
Rybak cos pysznego!!!!
2012-12-22 10:02

Przepis naprawdę ok dzięki wielkie za pomoc rybka palce lizać

Autor
Tytul
2013-02-28 22:36

Przepis super ale ja jeszcze dodaję jabłko utare na tarce na grubo.Smacznego!!

Autor
Tytul
2013-11-11 16:09

jeśli "tarkujemy" marchewkęi inne wrzywa, to por powinniśmy "nożować", a nie kroić.

Autor
Tytul
2014-04-24 15:22

najlepsza ryba po grecku to usmażony filet z dorsza bez panierki(bez skórki rozpada się), dla wygody kupuję mrozona włoszczyzne w paski (tak samo dobra jak starta, a czasami lepsza).Po usmazeniu dorsza (ryby morskie na oleju)smazę pokrojona cebule,po chwili dodaję włoszczyznę oraz przyprawy wraz z lisciem laurowym i zielem angielakim, do naczynia żaroodpornego wykładam warzywa,na nie ryba i tak do końca, ostatnia warstwa warzywa, zalewam własnym przecierem pomidorowym lub latem kroje świeże pomidory i zapiekam ok 35-40 min

Autor
ryba po grecku
2014-12-20 6:47

dziekuje za przepis pyszny juz robilam

Autor
Tytul
2014-12-24 16:38

dzieki za przepis. Prosze rozwazyc czy aby nie lepiej unikac zdrobnien jak np. "warzywka". Prosze nie brac tego osobiscie. Doceniam starania. Pozdrowienia i wszystkiego najlepszego na Swieta Bozego Narodzenia. R

Autor
Grażyna
2015-03-31 10:37

Bardzo dobry przepis :D
Ostatnio spróbowałam ryby po grecku /edycja reklama firmy/ i strasznie mnie naszła ochota aby samemu ją zrobić i znalazłam ten fajny przepis ;)

Autor
maria
2015-11-16 11:54

A czy do tej ryby zamiast pomidorow z puszki można dodać przecier pomidorowy? Bo jestem akurat w trakcie robienia..:-)

Autor
Alicja
2015-11-17 9:53

Zrób tak jak jest w przepisie. Użyj pomidorów z puszki. Przecieru możesz dodać jedynie do podkreślenia intensywności smaku.

Autor
Hosse
2015-12-23 18:31

Super przepis. Polecam bardzo ale to bardzo łatwe i smaczne.

Autor
Patrycja
2016-12-22 20:43

Ja dodaję octu i cukru. Ziele angielskie i lisc laurowy takze obowiązkowy dla smaku.

Autor
Ewa gotuje
2018-12-23 12:28

Świetny przepis. Pozdrawiam.

Autor
halina
2019-08-01 13:28

Ryby do smażenia nie panieruje w mące. Przysmażam nie tylko cebulę ale i warzywa ok. 5 min mieszając. Wodę wlewaj stopniowo, żeby sos nie był zbyt płynny /do ok. 0,5 l./Do sosu dodaję też trochę soku z cytryny musztardy i cukru.

Autor
Kamiś
2019-08-01 20:46

Halino dzięki za swój sposób. W kuchni warto cały czas eksperymentować i uczyć się od innych.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje