Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przepisy na pyszne sałatki Sałatka nicejska
Czas 15 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
4 jaja ugotowanych na twardo
1 cebula czerwona
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
sałata lodowa
2 garści czarnych oliwek
2 pomidory lub 6 koktajlowych
1 czerwona papryka
(ewentualnie 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w pół plastry)
winegret:
5 łyżek oliwy
łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz do smaku
Sałatka nicejska - sposób wykonania:
Sałatka nicejska (Francja) to idealna propozycja na przekąskę, zwłaszcza, że zbliża się wiosna a wraz z nią wiosenne nowalijki.
Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki, układamy na sam spód naczynia. Jajka kroimy w ósemki, tuńczyka osączamy, cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidora kroimy ćwiartki (koktajlowe wystarczy na pół), paprykę kroimy w paski, oliwki możemy przekroić na pół.
Na sałatę kładziemy wszystkie składniki a na końcu - osączonego tuńczyka. Jeśli przygotujemy sałatkę z ziemniakami, wówczas to one muszą znaleźć się na dole.
Sałatkę przed podaniem polewamy sosem winegret (składniki sosu mieszamy ze sobą, najlepiej zrobić to w zamkniętym naczyniu np. niewielkim słoiczku).
Prześlij przepis mewa80 | 10-03-11 | Czytano: 34860 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sałatka nicejska prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują