Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Sałatka pod wódeczkę
Czas 25 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
20 dag sera feta
20 dag sera mozzarella (małe kulki)
szklanka oliwek zielonych (bez pestek)
szklanka oliwek czarnych (bez pestek)
szklanka marynowanych pieczarek
5 średniej wielkości ogórków konserwowych
parę sztuk suszonych pomidorów
słoiczek czosnku marynowanego w ziołach
10 dag płatków migdałowych
łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano
oliwa z oliwek
sos winegret
pół łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
łyżka musztardy Dijon
2 łyżki soku z cytryny
łyżka miodu
100 ml oliwy
pieprz
Sałatka pod wódeczkę - sposób wykonania:
Do sporej miski wrzucamy poszczególne składniki a więc pokrojoną w kostkę fetę, kulki mozzarelli, oliwki oraz pieczarki (mniejsze pieczarki przekrajamy tylko na pół), do tego dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz ogórki, całość posypujemy migdałami uprażonymi na patelni. Dodajemy zioła roztarte uprzednio w dłoniach.
Sos winegret: wszystkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, mieszamy dokładnie. Sosem polewamy sałatkę. Na koniec sałatkę polewamy też oliwą z oliwek.
Prześlij przepis mewa80 | 31-12-11 | Czytano: 31716 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sałatka pod wódeczkę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują