Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przepisy na pyszne sałatki Sałatka tabbuleh z kuskusem
Czas 40 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 15 dag (pełna szklanka) kuskusu
- około 2 szklanek wody lub bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanych listków mięty
- 3 lub 4 dymki ze szczypiorem
- świeży ogórek
Sałatka tabbuleh z kuskusem - sposób wykonania:
Kuskus wsyp do rondla, zalej taką ilością wrzącej posolonej wody lub bulionu warzywnego, by poziom płynu sięgał około pół centymetra ponad powierzchnię kaszki. Gotuj 2 minuty, po czym zgaś ogień, przykryj garnek i odstaw na 5 minut, żeby kuskus spęczniał. Możesz zrezygnować z gotowania kuskusu, ale wtedy po zalaniu wrzątkiem trzymaj przykryty garnek na gorącej grubej płytce ochronnej przez 2 minuty. Następnie przesyp kaszkę do salaterki, rozdrobnij widelcem, by ziarenka nie były posklejane, i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie cieniutko obierz ogórek i pokrój w drobną kosteczkę, wypłucz dymkę i drobno posiekaj wraz ze szczypiorkiem. Zimny kuskus wymieszaj z warzywami, posiekaną zieleniną, oliwą i sokiem z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem, schłodź w lodówce. Zamiast lub oprócz ogórka do tabbuleh możesz dodać 3-4 drobno pokrojone pomidory średniej wielkości.
Prześlij przepis Ania | 11-06-08 | Czytano: 22298 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sałatka tabbuleh z kuskusem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują