Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Sałatka warzywna
Czas 55 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kg białej kapusty
1 kg marchewki
1, 5 kg papryki kolorowej
1 kg cebuli
1 kg pomidorów
zalewa:
pół szklanki octu (można więcej-tak do szklanki)
pół szklanki oleju
1 szklanka cukru
4 łyżeczki soli
ziele angielskie liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
Sałatka warzywna - sposób wykonania:
Bardzo smaczna surówka warzywna na zimę do słoików. Przyznam, że zrobiłam ją na próbę ale tak bardzo zasmakowała, że dorabiałam ją już 3 razy z kilku porcji. Wyśmienicie pasuje do każdego dania czy to ryba czy pierogi. W dodatku po podgrzaniu i dodaniu odrobiny wędliny smakuje prawie jak leczo :-) .
Przygotowujemy warzywa: paprykę myjemy oczyszczamy kroimy w słupki. Marchewkę obieramy, gotujemy 10 minut, odcedzamy, kroimy w słupki. Kapustę szatkujemy drobno. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Warzywa wrzucamy do garnka (prócz pomidorów i oleju), dodajemy ocet, cukier, sól liść i ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Gotujemy 25 minut na małym ogniu mieszając aby nie przywarło (w razie potrzeby podlać odrobiną wody). Po upływie tego czasu dodajemy pomidory i olej, gotujemy około 5 minut. Sałatkę przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy 15 minut.
Proporcje warzyw można dowolnie zmieniać a i tak będzie smaczna :-).
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 08-09-11 | Czytano: 11633 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sałatka warzywna prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują