Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Sałatka z czerwoną kapustą na zimę
Czas 25 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1,5 kg zielonych pomidorów
1,5 kg ogórków
główka czerwonej kapusty
2 kalafiory
1 kg cebuli
sól
Zalewa:
pół litra octu
pieprz, liście laurowe, ziele angielskie (po około 5 sztuk)
pół litra wody
łyżeczka cukru
Sałatka z czerwoną kapustą na zimę - sposób wykonania:
Wszystkie warzywa myjemy, ogórki obieramy ze skóry. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, kalafior dzielimy na różyczki, kapustę szatkujemy. Warzywa układamy warstwami w dużej naczyniu, każdą warstwę przesypując solą (dość obficie), odstawiamy na 1 dobę.
Składniki zalewy gotujemy zalewamy nią warzywa i całość gotujemy około 10 minut, następnie gorące rozkładamy do słoiczków i zamykamy.
Przewracamy słoiczki do góry dnem, wynosimy w chłodne miejsce po całkowitym wystudzeniu.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 15-07-10 | Czytano: 18007 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sałatka z czerwoną kapustą na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują