Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Sałatka z kalafiorem i fasolką na zimę
Czas 35 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
50 dag ogórków
50 dag papryki
30 dag cebuli
20 dag fasolki szparagowej
50 dag kalafiora
20 dag marchewki
Zalewa
3 szklanki wody
3 łyżki musztardy
1/3 szklanki octu
2 listki laurowe
10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
łyżeczka gorczycy
po szczypcie cukru i soli
Sałatka z kalafiorem i fasolką na zimę - sposób wykonania:
Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, fasolkę oczyszczamy kroimy, kalafiora i fasolkę obgotowujemy chwilkę (około 2 minuty), marchewkę kroimy w plastry, cebulę w większą kostkę, paprykę w słupki.
Wszystkie warzywa mieszamy, układamy w słoikach, z podanych składników gotujemy zalewę i gorącą zalewamy warzywa. Na wierzch każdego słoika wlewamy cieniutko po łyżce oleju. Zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut.
Do sałatki możemy dodawać inne lubiane warzywa np. patisony, kabaczek.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 28-07-10 | Czytano: 20220 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sałatka z kalafiorem i fasolką na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują