Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Schab z kapustą i winogronami

Składniki:

1 kg schabu wędzonego
2 łyżki tłuszczu
80 dag kiszonej kapusty
pół łyżki jałowca
15 dag winogron białych
15 dag winogron ciemnych
pół litr soku z winogron
przyprawa do smaku

Schab z kapustą i winogronami - sposób wykonania:

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika /200st. C/ mięso z tłuszczem w brytfance. Pieczemy około 45 minut. Zlewamy tłuszcz i zmniejszamy temperaturę do 180 st. C, pieczemy przez dalsze 30 minut.
Podsmażamy w międzyczasie jałowiec i pokrojoną w kostkę cebulę na tłuszczu z pieczenia i dodajemy kiszoną kapustę.
Zalewamy szklanką soku z winogron i dusimy przez 25 minut.
Umyte winogrona dodajemy do kapusty, posypujemy przyprawami.
Schab układamy na kapuście. Rozgrzewamy pozostały tłuszcz, dodajemy resztę soku i zagotowujemy. Powstałym sosem polewamy mięso. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Podajemy na ciepło.


Prześlij przepis

~Gosc | 05-01-09 | Czytano: 8038 razy | komentarzy [0]
Schab z kapustą i winogronami komentarz



Opinie i komentarze na temat Schab z kapustą i winogronami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Schab z kapustą i winogronami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje