Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wieprzowina Schab z kapustą i winogronami
Składniki:
1 kg schabu wędzonego
2 łyżki tłuszczu
80 dag kiszonej kapusty
pół łyżki jałowca
15 dag winogron białych
15 dag winogron ciemnych
pół litr soku z winogron
przyprawa do smaku
Schab z kapustą i winogronami - sposób wykonania:
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika /200st. C/ mięso z tłuszczem w brytfance. Pieczemy około 45 minut. Zlewamy tłuszcz i zmniejszamy temperaturę do 180 st. C, pieczemy przez dalsze 30 minut.
Podsmażamy w międzyczasie jałowiec i pokrojoną w kostkę cebulę na tłuszczu z pieczenia i dodajemy kiszoną kapustę.
Zalewamy szklanką soku z winogron i dusimy przez 25 minut.
Umyte winogrona dodajemy do kapusty, posypujemy przyprawami.
Schab układamy na kapuście. Rozgrzewamy pozostały tłuszcz, dodajemy resztę soku i zagotowujemy. Powstałym sosem polewamy mięso. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Podajemy na ciepło.
Prześlij przepis ~Gosc | 05-01-09 | Czytano: 7967 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Schab z kapustą i winogronami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują