Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Sernik czekoladowy na zimno
Czas 45 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Składniki na spód:
150 g ciastek herbatników kakaowych
pół kostki masła
50 dag mascarpone
pół szklanki cukru pudru
200 ml śmietany kremówki
100 g serka typu Danio - waniliowy
2 łyżeczki żelatyny
3 czekolady gorzkie
wiśnie z kompotu około 300 g
Sernik czekoladowy na zimno - sposób wykonania:
Ciastka herbatniki kruszymy blenderem, dodajemy masło (roztopione lub bardzo miękkie np wyjęte dzień wcześniej z lodówki), mieszamy. Masą wylesimy spód tortownicy 20cm. Spód podpiekamy 15 minut w 180 stopniach C.
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem za pomocą łyżki. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek waniliowy - mieszamy delikatnie i dodajemy do mascarpone, mieszamy na bardzo wolnych obrotach do połączenia obydwu mas. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - w postaci płynnej lecz przestudzone dodajemy do masy serowej, mieszamy. Żelatynę zalewamy wrzątkiem (około 1/4 szklanki) mieszamy i studzimy. Przestudzoną żelatynę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy osączone wiśnie a następnie wylewamy ją na dobrze przestudzony schładzamy w lodówce, przed podanie posypujemy kakao i dekorujemy wiśniami.
Prześlij przepis ~Gosc | 26-10-13 | Czytano: 8118 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sernik czekoladowy na zimno prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują