Strona główna >> Desery >> Ciasta

Sernik czekoladowy na zimno

Czas 45 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Składniki na spód:
150 g ciastek herbatników kakaowych
pół kostki masła


50 dag mascarpone
pół szklanki cukru pudru
200 ml śmietany kremówki
100 g serka typu Danio - waniliowy
2 łyżeczki żelatyny
3 czekolady gorzkie
wiśnie z kompotu około 300 g

Sernik czekoladowy na zimno - sposób wykonania:

Ciastka herbatniki kruszymy blenderem, dodajemy masło (roztopione lub bardzo miękkie np wyjęte dzień wcześniej z lodówki), mieszamy. Masą wylesimy spód tortownicy 20cm. Spód podpiekamy 15 minut w 180 stopniach C.
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem za pomocą łyżki. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek waniliowy - mieszamy delikatnie i dodajemy do mascarpone, mieszamy na bardzo wolnych obrotach do połączenia obydwu mas. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - w postaci płynnej lecz przestudzone dodajemy do masy serowej, mieszamy. Żelatynę zalewamy wrzątkiem (około 1/4 szklanki) mieszamy i studzimy. Przestudzoną żelatynę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

Do masy dodajemy osączone wiśnie a następnie wylewamy ją na dobrze przestudzony schładzamy w lodówce, przed podanie posypujemy kakao i dekorujemy wiśniami.


Prześlij przepis

~Gosc | 26-10-13 | Czytano: 7694 razy | komentarzy [1]
Sernik czekoladowy na zimno komentarz



Opinie i komentarze na temat Sernik czekoladowy na zimno kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Sernik czekoladowy na zimno prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
śmietanka czekoladowa
2013-12-10 10:50

Niedawno spółdzielnia z gostynia, wprowadziła nowość - śmietankę czekoladową 30% - pozwala ona zaoszczędzić nie tylko kase (bo mimo wszystko ejst tańsza od kremówki i 3 tabliczek gorzekiej czkolady), a przede wszystkim czas. Robiłam niedawno bardzo podobne ciasto - właśnie z masą czekoladową i użyłam tej śmietany. Bardzo szybko się ubiła na sztywną pianę, no i w samku pycha - nie za słdoka a w sam raz ;) polecam spróbować.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje