Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Sernik gotowany
Czas 65 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
pół kg mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
25 dag masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 i 1/4 kg twarogu zmielonego 3 krotnie na gładką masę
20 dag masła
2 roztrzepane jajka
1 budyń waniliowy
1 łyżka maki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
Sernik gotowany - sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem, dodajemy cukier i śmietanę, zagniatamy ciasto o gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na okrągły placek, przenosimy do tortownicy (każdy oddzielnie)nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Masa serowa.
Masło gotujemy z serem, gdy zabulgocze dodajemy jajka, gdy ponownie zabulgocze dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną (przez sito), mieszamy intensywnie.
Następnie dodajemy 1,5 szklanki cukru pudru i cukier waniliowy, mieszamy bardzo dokładnie, zdejmujemy z ognia. Masą serową przekładamy placki. Ciasto kończy się warstwą serową.
Prześlij przepis mewa80 | 27-11-10 | Czytano: 32664 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sernik gotowany prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują