Strona główna >> Desery >> Ciasta

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Składniki:

3 opakowania naturalnego serka homogenizowanego
kostka masła
1,5 szklanki cukru pudru
4 łyżki mleka
2 łyżki żelatyny (czubate)
5 żółtek
galaretka morelowa
puszka brzoskwiń
biszkopty lub herbatniki szkolne do wyłożenia blaszki

Sernik na zimno z brzoskwiniami - sposób wykonania:

Spód blaszki wykładamy biszkoptami (lub herbatnikami), żelatynę rozpuszczamy w wodzie a gdy spęcznieje, rozpuszczamy we wrzącym mleku.
Masło ucieramy z cukrem , dodajemy żółtka ( po jednym wciąż ucierając), do masy dodajemy serek oraz przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy, wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki.
Brzoskwinie odcedzamy, otrzymany sok uzupełniamy do ilości potrzebnej do rozpuszczenia galaretki, brzoskwinie kroimy, układamy na zastygniętej masie serowej, wylewamy na nie lekko tężejącą galaretką.


A o to i proszę - Sernik na zimno z owocami bez żółtek :):)


Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 11-05-10 | Czytano: 54318 razy | komentarzy [5]
Sernik na zimno z brzoskwiniami komentarz



5 komentarzy

Autor
Tytul
2010-08-25 2:08

Te żółtka... to trochę ryzykowne dawać na surowo:)

Autor
Tytul
2010-08-25 8:47

ja od zawsze jem tatara z żółtkiem oraz dodaję do kremów i żyję :) oczywiście należy zachować higienę (czysta skorupka itp.) :)

Autor
Tytul
2010-11-08 18:38

Ja również uważam że surowe żółtka są ryzykowne.

Autor
Tytul
2010-11-08 19:59

do tej dyskusji dodam coś od siebie, ostatnio robiłam sernik wg przepisu siostry Anastazji i tam tez były żółtka, żyje, ale jak kto uważa:)

Autor
Europa
2016-07-07 17:34

Mozna zoltka ubic na parze,co zazwyczaj robie i po strachu.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ciasta ewa gotuje