Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Sernik z rosą
Czas 115 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
20 dag mąki
10 dag cukru pudru
15 dag masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Masa serowa:
1,5 kg twarogu
5 żółtek
2 jajka
1 szklanka oleju
rodzynki
pół szklanki śmietany
1,5 szklanki cukru kryształu
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
Wierzch:
5 białek
3 łyżki cukru
Sernik z rosą - sposób wykonania:
Przepis wypróbowany wielokrotnie, przy okazji różnych świąt i innych okoliczności. Sernik rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatny.
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka oraz mąkę z wymieszanym w niej proszkiem do pieczenia.
Na koniec ubijamy z białek pianę i delikatnie mieszamy ją z ciastem.
Ciasto wylewamy do blaszki prostokątnej. [Posypujemy delikatnie kakao.
Masa serowa:
Ser miksujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę.
Powstałą masę serową wylewamy na ciasto. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Podpieczony placek posypujemy kakao i wylewamy na to ubitą pianę. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Prześlij przepis mewa80 | 03-11-10 | Czytano: 45255 razy | komentarzy [5]
5 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sernik z rosą prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują