Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Sernik z węgierkami
Czas 45 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 50 zł
Składniki:
150 gram pszennej mąki
50 gram cukru pudru
80 gram zimnego masła
2 łyżki śmietany 18 %
Masa z owocami
200 gr. cukru
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego
4 jaja
szczypta soli
0,75 kg twarogu półtłustego
0,5 kg śliwek węgierek
Polewa i dekoracja
150 ml śmietanki 30 %
gorzka czekolada
100 gram białej czekolady
Sernik z węgierkami - sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder i siekamy z zimnym masłem. Gdy zrobi się kruszonka dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i zawijamy ją w folię, schładzamy pół godziny w lodówce. Następnie wyjmujemy i wałkujemy, za pomocą wałka przenosimy do tortownicy uprzednio wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 stopniach C.
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy budyń mieszamy, dodajemy dwukrotnie zmielony twaróg i mieszamy. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, pianę dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy.
Na spodzie układamy śliwki skórką do dołu, na nie wylewamy masę twarogową.Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z ubitą śmietaną 30%, masą smarujemy przestudzony sernik. Posypujemy starkowaną gorzką czekoladą.
Prześlij przepis ~Gosc | 12-10-12 | Czytano: 5962 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sernik z węgierkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują