Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Seromak sernik z makiem
Czas 75 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
kostka margaryny
200 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
Masa:
1 i 1/4 kg sera
5 dag kaszy manny
250 g maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kg jabłek
200 g margaryny
8 jaj
250 g cukru
1 cukier waniliowy
Seromak sernik z makiem - sposób wykonania:
Pyszne połączenie, dwa w jednym, przepis z repertuaru siostry Anastazji. Masa makowa jest niezwykle wilgotna a ciasto rozpływa się w ustach.
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ucieramy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy pianę ubitą z pianek i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
Mak sparzamy i mielimy. Ser również mielimy. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, potem ser, proszek do pieczenia i kaszę manną. Następnie dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części do jednej dajemy zmielony mak i jabłka (odciśnięte z nadmiaru soku).
Na przygotowany spód wykładamy masę z makiem a na nią czysto serową. Pieczemy około godziny w 170-180 stopniach najlepiej sprawdzać).
Prześlij przepis asieńka | 14-12-10 | Czytano: 41749 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Seromak sernik z makiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują