Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Śledzie po kaszubsku
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
30 dag śledzi solonych
2 cebule
mały koncentrat pomidorowy w puszce
szczypta cukru
3-4 łyżki keczupu pikantnego
garść rodzynek
1/4 szklanki oleju
zalewa:
1 litr wody
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
liść laurowy, ziele angielskie
Śledzie po kaszubsku - sposób wykonania:
Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, osączamy. Składniki zalewy zagotować, przestudzić a przestudzoną zalać śledzie pokrojone w 3 cm kawałki. Moczyć godzinę.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju, gdy tak się stanie dodać koncentrat, keczup oraz rodzynki, chwilę smażyć - całość doprawić do smaku, dla jego przełamania dobrze dać szczyptę cukru.
Śledzie osączamy dokładnie. Układamy w naczyniu tak aby warstwę śledzi pokryła warstwa cebuli.
Śledzie wstawiamy na 24 godziny (minimum) do lodówki.
Prześlij przepis asieńka | 16-12-10 | Czytano: 90790 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Śledzie po kaszubsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują