sledzie w oleju nie są śledziami w occie. Nie masz pojecia o kuchni
za to Ty masz wyborne :-)! zrób, spróbuj, oceń i dopiero się wypowiadaj, taka moja rada na przyszłość.
Każde śledzie w oleju po wymoczeniu najpierw w wodzie a później w zalewie octowej zyskują na smaku dzięki pozbyciu się nadmiaru soli a dzieki zalewie octowej nie są tak mdłe i zdecydowanie lepiej smakują.
Obawiam się, że to Ty się nie znasz na kuchni.
Zrobiłem zgodnie z przepisem i naprawdę rewelacja ,polecam.oczywiście nie bez znaczenia jest jakość śledzi.
najpierw płuczemy z zalewy sklepowej, a potem umieszczamy w kolejnej zalewie... To jest bez sensu.
Radze kupić świeże śledzie, wsadzić do zalewy octowej, a potem do oleju
oj, to raczej ma sens. Po to płuczemy, żeby nie były za słone i tylko i wyłącznie po to a świeże śledzie raz, że trzeba filetować, dwa- są praktycznie gotowe ale : co kto lubi :)
robie te sledzie kolejny raz, jedyne co robie imnaczej to skrapiam cytryna a nie daje plastry sa rewelacja, niech sie wypowiada ten co je szkosztuje:)
Robię wg tego przepisu któryś raz z koleji rewelacja a ci co się czepiają to chyba nie jedli w życiu dobrze zrobionych śledzi w oleju
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyrazisty smak dzięki temu dodatkowi octu. I na obiad, i na przystawkę. Dla mnie pycha :)
Bardzo fajne przepisy pozwoliłam sobie spisac bo skopiowac nie mozna a szkoda .Beda goscic na naszym Swiatecznym stole , dzięki Irena...
śledzie ;w śmietanie czy w oleju robię od lat i własnie tak jak w przepisach,ktoś mi je podkradł,jedno tylko że cebulkę przelewam wrzątkiem,a u mnie olej lnianny pycha
witam
chciałabym zrobić śledzie według tego przepisu
tylko chciałam się upewnić czy do zalewy ma być 3/4 szk octu?
nie będzie za kwaśna ?
Pozdrawiam :)
Śledzie nie będą za kwaśne, bo są krótko 40 minut tej octowej zalewie. Jak masz obawy i wolisz by kwaskowatość była mniejsza to daj pół szklanki octu.
Robie sledzie identycznie ,tylko ja mocze w mleku nie w wodzie .Przed przygotowaniem przeplukuje woda . Soa pyszne ....
Co do koloru śledzi to że mają być białe to nie prawda Remidiusz Rączka kucharz ze śląska to mówi że śledz dobrej jakości musi mieć brzeg żółtawy ,a białe śledzie są płukane .
Ja mocze w wodzie z mlekiem,, później skrapiam cytryną i tak leżakują a na koniec lekko osuszam i do oleju. Lubię śledzie i spróbuję pani przepis, warto poznawać nowe smaki. Dziękuję :)
katana
16 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Śledzie w oleju prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują