Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Śledzie w śmietanie

Czas 35 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

pół kg śledzi solonych (matiasy)
2 cebule
2 ogórki kiszone (niewielkie) lub garść kaparów
1 winne jabłko
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
pietruszka do posypania
koperek do dekoracji

Śledzie w śmietanie - sposób wykonania:

Sprawdzony sposób na pyszne śledzie w śmietanie.
Śledzie moczymy przez godzinę w zalewie octowej (zalewa: na 1 litr wody dajemy 1/4 szklanki octu, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy, studzimy, zalewamy śledzie), następnie dokładnie osączamy. Dzięki temu, że śledzie poleżą w takiej zalewie będą mniej słone a przy okazji nabiorą bardziej apetycznego koloru i smaku.
Ogórki i cebulę kroimy w bardzo drobna kostkę, jabłko również kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Śmietanę łączymy z majonezem, dodajemy przyprawy (najlepiej wg gustu). Sos łączymy z pokrojonymi w kostkę cebulą, jabłkiem i ogórkami.
Śledzie po osączeniu kroimy w 2 cm kawałki, układamy na półmisku, zalewamy gotowym sosem. Śledzie najlepsze są na drugi dzień, kiedy dobrze przejdą smakiem.





Prześlij przepis

asieńka | 13-12-10 | Czytano: 172619 razy | komentarzy [0]
Śledzie w śmietanie komentarz



Opinie i komentarze na temat Śledzie w śmietanie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Śledzie w śmietanie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje