Strona główna >>
Dania główne >>
Potrawy z ryb Śledzie z rodzynkami
Czas 30 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
0,5 kg matiasów
4 średnie cebule
spora garść rodzynek
keczup pikantny
Zalewa:
Na 1 litr wody dajemy 1/4 szklanki octu, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy
Śledzie z rodzynkami - sposób wykonania:
To połączenie jest naprawdę pyszne..
Całą operację zaczynamy od namoczenia śledzi, żeby utraciły nieco soli. Zalewamy je zwyczajnie zimną wodą, nawet na kilka godzin, w tym czasie gotujemy zalewę - wodę z octem i z dodatkiem kilka ziaren ziela oraz paru listków doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Po 3-4 godzinach przenosimy tam śledzie na kolejne 2-3 godziny, nabiorą eleganckiego kolorku, i fajnego posmaku.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, rodzynki namaczamy we wrzątku, cebulę szklimy na rozgrzanym oleju (szklimy czyli nie smażymy, ma zwiotczeć ale nie może się zarumienić), dodajemy odsączone rodzynki i po chwili - keczup, wszystko doprowadzamy do wrzenia.
Na dnie naczynia np. słoika układamy na przemian pokrojonego w kawałki śledzia, odsączone z zalewy octowej śledzie i zalewę, potrawa jest gotowa właściwie od razu, choć jeszcze lepiej smakuje gdy się "przegryzie". Podajemy z pieczywem.
Prześlij przepis asieńka | 24-05-10 | Czytano: 48232 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Śledzie z rodzynkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują