Strona główna >> Dania główne >> Potrawy z ryb

Śledzie z rodzynkami

Czas 30 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

0,5 kg matiasów
4 średnie cebule
spora garść rodzynek
keczup pikantny

Zalewa:
Na 1 litr wody dajemy 1/4 szklanki octu, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy

Śledzie z rodzynkami - sposób wykonania:

To połączenie jest naprawdę pyszne..
Całą operację zaczynamy od namoczenia śledzi, żeby utraciły nieco soli. Zalewamy je zwyczajnie zimną wodą, nawet na kilka godzin, w tym czasie gotujemy zalewę - wodę z octem i z dodatkiem kilka ziaren ziela oraz paru listków doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Po 3-4 godzinach przenosimy tam śledzie na kolejne 2-3 godziny, nabiorą eleganckiego kolorku, i fajnego posmaku.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, rodzynki namaczamy we wrzątku, cebulę szklimy na rozgrzanym oleju (szklimy czyli nie smażymy, ma zwiotczeć ale nie może się zarumienić), dodajemy odsączone rodzynki i po chwili - keczup, wszystko doprowadzamy do wrzenia.
Na dnie naczynia np. słoika układamy na przemian pokrojonego w kawałki śledzia, odsączone z zalewy octowej śledzie i zalewę, potrawa jest gotowa właściwie od razu, choć jeszcze lepiej smakuje gdy się "przegryzie". Podajemy z pieczywem.


Prześlij przepis

asieńka | 24-05-10 | Czytano: 48144 razy | komentarzy [3]
Śledzie z rodzynkami komentarz



Opinie i komentarze na temat Śledzie z rodzynkami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

3 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Śledzie z rodzynkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
śledzie- moja wersja
2011-02-12 22:53

śledzie z rodzynkami są rewelacyjne
robię szybszą wersję bez zalewy:
-śledzie marynowane+cebula(zeszklona)+rodzynki +keczup
też są pyszne pozdrawiam:)

Autor
bozena
2016-12-11 21:27

a czy ktoś wie ile mogą stać w słoiku w lodówce?te śledzie z rodzynkami?

Autor
Ola
2016-12-12 9:45

Około 1 - 2 tygodni poleżą w lodówce. Najdłużej przechowują się śledzie w oleju. Należy przed spożyciem powąchać i sprawdzić czy są zdatne do spożycia. Lepiej zrobić mniej i zjeść na bieżąco.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje