Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Śliwki marynowane
Czas 20 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 3 szklanki wody
- 40 dkg cukru
- 1/4 szklanki octu 6%
- cynamon, goździki
Śliwki marynowane - sposób wykonania:
Śliwki marynowane doskonale przydają się zimą. Jędrne śliwki myjemy i nakłuwamy by nie popękały przy sparzaniu wrzącą wodą. Po sparzeniu śliwek, odcedzamy je i układamy w słoikach.
Z wody, cukru, octu i przypraw sporządzamy zalewę. Gorącym wywarem zalewamy śliwki.
Pasteryzujemy jak kompoty przez 20 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis Kamiś | 17-08-10 | Czytano: 9878 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Śliwki marynowane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują