Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Śliwki w marynacie
Czas 35 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg śliwek węgierek
przyprawy : kilka goździków, kilka kawałków cynamonu, łyżeczka imbiru i gorczycy, oraz kilka ziarenek ziela angielskiego
1 cytryna
Zalewa:
2 szklanki wody
150 ml octu
50 dag cukru
pół łyżeczki soli
Śliwki w marynacie - sposób wykonania:
Marynowane węgierki są idealne by je podawać do mięsa.
Śliwki myjemy, nakłuwamy wykałaczką (nie będą pękać), układamy ciasno w słoikach, do każdego słoika wkładamy trochę każdej przyprawy i plasterek cytryny. Z podanych składników gotujemy zalewę, gorącą zalewamy śliwki, zamykamy słoik i pasteryzujemy 15 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 28-07-10 | Czytano: 7823 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Śliwki w marynacie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują