Strona główna >>
Dania główne >>
Przekąski Smalec wiejski
Składniki:
0,5 kg słoniny lub pachwiny
4 cebule
majeranek
pieprz
sól
Smalec wiejski - sposób wykonania:
Jest pyszny, kanapka z takim smalcem i ogórkiem kiszonym lub małosolnym jest niesamowicie aromatyczna i smaczna.
Słoninę lub pachwinę mielimy lub kroimy bardzo drobno ( ja kroję, odpada uciążliwe mycie maszynki :-), ) zwracamy uwagę czy nie ma skóry - jeśli jest należy ją usunąć gdyż po smażeniu będzie bardzo twarda.
Wrzucamy słoninę na patelnię, w tym czasie kroimy cebulę w kostkę. Po całkowitym wytopieniu się słoniny wrzucamy cebulkę i gdy lekko się zarumieni zdejmujemy smalec z ognia. Dodajemy z 2-3 łyżki majeranku (tak, żeby był naprawdę widoczny), sól i pieprz, przelewamy do szklanej miseczki, słoika lub glinianego garnka. W trakcie stygnięcia należy całość przemieszać, w celu równomiernego rozprowadzenia przypraw ( sól ma tendencję, żeby ulokować się na samym spodzie :-), ) nie solimy za dużo - zawsze można to uczynić bezpośrednio na chlebie.
Smacznego :)
Prześlij przepis mewa80 | 05-07-10 | Czytano: 46564 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Smalec wiejski prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują