Strona główna >>
Kuchnie Świata >>
Pozostałe Smażone żeberka wieprzowe w sezamie
Czas 50 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
30 dag żeberek wieprzowych
2 łyżki ziaren sezamu
2 liście sałaty do przybrania
2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
1/2 roztrzepanego jajka
1 łyżka mąki
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej
Sos:
1 łyżka keczupu
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżeczka octu
Smażone żeberka wieprzowe w sezamie - sposób wykonania:
Żeberka oddzielić od kości pokroić w paski 2x5 cm, wymieszać z marynatą, następnie lekko podgrzać na patelni (aż jajko się lekko zetnie) i odstawić pod przykryciem na 4 godz.
Wlać olej do worka, rozgrzać. Na średnio gorącym oleju smażyć żeberka min. 8 min (im dłużej tym mięso będzie chudsze i bardziej miękkie). Wyjąć osączyć z tłuszczu.
W worku zostawić łyżkę oleju. Ponownie włożyć żeberka i dodać sos. Smażyć mięso ok. 30 sek., mieszając.
Posypać sezamem, wymieszać. Podawać na liściach sałaty.
Prześlij przepis | 21-09-09 | Czytano: 22908 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Smażone żeberka wieprzowe w sezamie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują