Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Śmietanowiec
Czas 35 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
paczka biszkoptów (dowolny kształt)
4 galaretki o różnych kolorach
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki słodkiego mleka
3 szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki żelatyny
Śmietanowiec - sposób wykonania:
Biszkoptami wykładamy tortownicę, galaretki rozpuszczamy (każdą oddzielnie) zgodnie z instrukcją na opakowaniu (możemy dać troszkę mniej wody, będzie bardziej zwarta). Po zastygnięciu kroimy je w kostkę.
Mleko mieszamy z cukrem (szklanką) i cukrem waniliowym, lekko podgrzewamy, mieszamy aż cukier dokładnie się rozpuści.
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody, studzimy i dodajemy do mleka z cukrem, następnie dodajemy jogurt (o temperaturze pokojowej).
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do masy jogurtowej. Do całości dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę. Mieszamy.
Masę wykładamy na przygotowane biszkopty. Wkładamy do lodówki na parę godzin aby masa dobrze zastygła.
Prześlij przepis mewa80 | 02-11-10 | Czytano: 31664 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Śmietanowiec prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują