Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wieprzowina Soczysty schab faszerowany jabłkami
Składniki:
1 kg schabu bez kości
6 kwaśnych jabłek
3 plastry ananasa
kieliszek białego wytrawnego wina
2 łyżki oleju
4 goździki
szczypta cynamonu
2 łyżki rumu
2 łyżki cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, szałwia
Soczysty schab faszerowany jabłkami - sposób wykonania:
Schab natrzeć solą, pieprzem i szałwią, wzdłuż całego kawałka naciąć długim ostrym nożem kieszonkę. Połowę jabłek i wszystkie plastry ananasa skropić rumem, wymieszać z szałwią, włożyć w kieszeń w mięsie. Schab obsmażyć na rumiano. Po obsmażeniu przełożyć do brytfanki.
Na wierzchu schabu ułożyć kawałki z pokrojonego jabłka (jednego), podlać białym winem piec w temperaturze 180 stopni C. Piec godzinę polewając sosem powstałym na skutek pieczenia. Resztę jabłek rozgotować z goździkami, cukrem i cynamonem, ostudzić wymieszać z mąka. Na 20 minut przed końcem pieczenia mus rozsmarować po wierzchu schabu.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Prześlij przepis mewa80 | 25-05-10 | Czytano: 12352 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Soczysty schab faszerowany jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują