Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Sok z malin
Czas 25 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg dojrzałych malin
20 dag cukru
Sok z malin - sposób wykonania:
Przebrane, oczyszczone owoce wsypujemy do garnka, podlewamy leciutko wodą (bardzo leciutko - tak aby zabezpieczyć przed przypaleniem), dodajemy 10 dag cukru, gotujemy.
Zdejmujemy z ognia w momencie gdy owoce są rozgotowane, przecieramy je przez sitko co pozwoli oddzielić miąższ od owoców.
Przecedzony sok dosładzamy wg gustu czyli mniej więcej taką ilością jak w podanych proporcjach - można dodać mniej lub więcej (pamiętając, że część cukru już dodaliśmy w trakcie gotowania).
Gotowy sok doprowadzamy do wrzenia jeszcze raz a następnie przelewamy do czystych, wyparzonych słoiczków (lepiej mniejszych). Przewracamy spodem do góry, przykrywamy ściereczką. W chłodne miejsce wynosimy po wystygnięciu :). Jeśli stwierdzamy, ze słoik się nie zamknął należy go pasteryzować przez 15 minut.
Z 1 kg malin uzyskamy około 500 ml soku czyli 2 pełne szklanki :)
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 11-06-10 | Czytano: 71268 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sok z malin prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują