Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Sok z wiśni na zimę
Czas 60 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
5 kg wiśni
50 dag cukru
Sok z wiśni na zimę - sposób wykonania:
Istnieją dwie metody przygotowania soku z wiśni. Jedna z nich wymaga posiadania sokownika, druga miksera.
W obu przypadkach wiśnie myjemy i drylujemy. Wsypujemy je do kosza sokownika i zasypujemy cukrem, podgrzewamy na małym ogniu dbając by woda w dolnym naczyniu ciągle wrzała. Po 40 minutach u wylotu rurki pojawia się sok, należy go zbierać do wyparzonych butelek, natychmiast je zamykać, schłodzić. Dla pewności można spasteryzować przez 15 minut.
Drugi sposób polega na rozdrobnieniu wiśni mikserem i połączeniu miazgi z 2 litrami wrzącej wody. Następnie wiśnie przecedzamy, mieszamy z cukrem, przelewamy do butelek, pasteryzujemy przez 15-20 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis ~Gosc | 08-08-10 | Czytano: 42944 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sok z wiśni na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują