Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Sos do spaghetti

Czas 45 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 kg pomidorów
2 papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
1 łyżka Vegety
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka cayenne

Sos do spaghetti - sposób wykonania:

Naprawdę pyszny sos do spaghetti! Jeśli tylko mamy możliwość przygotować go w domu naprawdę nie warto kupować gotowych sosów, ponieważ po spróbowaniu przepisu wydadzą nam się jedynie imitacją prawdziwego pomidorowego smaku!
Wbrew pozorom ponadto jest bardzo szybki do przygotowania i nie wymaga wielkiego nakładu pracy. W moim domu robi się go w ilościach hurtowych ;-).
Pomidory oparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę, podobnie z cebulą, obieramy i drobno siekamy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju a następnie wrzucamy po kolei wszystkie warzywa wraz z wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy wszystkie przyprawy, jeśli nie lubimy bardzo pikantnego smaku możemy ograniczyć ilość pieprzu cayenne. Całość gotujemy do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie i zaczną się rozpadać a więc 30-40 minut. Dodatkowo masę traktujemy blenderem. Gotowy sos przekładamy do słoiczków i zakręcamy, pasteryzujemy 15 minut.
Zima wystarczy dodać mięso i pyszne spaghetti gotowe.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 22-09-11 | Czytano: 13464 razy | komentarzy [0]
Sos do spaghetti komentarz



Opinie i komentarze na temat Sos do spaghetti kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Sos do spaghetti prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje