Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Sos do spaghetti
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 kg pomidorów
2 papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
1 łyżka Vegety
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka cayenne
Sos do spaghetti - sposób wykonania:
Naprawdę pyszny sos do spaghetti! Jeśli tylko mamy możliwość przygotować go w domu naprawdę nie warto kupować gotowych sosów, ponieważ po spróbowaniu przepisu wydadzą nam się jedynie imitacją prawdziwego pomidorowego smaku!
Wbrew pozorom ponadto jest bardzo szybki do przygotowania i nie wymaga wielkiego nakładu pracy. W moim domu robi się go w ilościach hurtowych ;-).
Pomidory oparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę, podobnie z cebulą, obieramy i drobno siekamy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju a następnie wrzucamy po kolei wszystkie warzywa wraz z wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy wszystkie przyprawy, jeśli nie lubimy bardzo pikantnego smaku możemy ograniczyć ilość pieprzu cayenne. Całość gotujemy do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie i zaczną się rozpadać a więc 30-40 minut. Dodatkowo masę traktujemy blenderem. Gotowy sos przekładamy do słoiczków i zakręcamy, pasteryzujemy 15 minut.
Zima wystarczy dodać mięso i pyszne spaghetti gotowe.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 22-09-11 | Czytano: 13464 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sos do spaghetti prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują