Strona główna >> Dania główne >> Sosy

Sos pieczarkowy

Czas 15 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

300 g drobnych pieczarek
2 łyżki masła
łyżka mąki
odrobina mleka
szklanka gęstej śmietany
sól, pieprz

Sos pieczarkowy - sposób wykonania:

Pieczarki myjemy i dokładnie osuszamy.
Masło roztapiamy, pieczarki smażymy na maśle około 5 minut często mieszając, po czym przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut.
W około 3 łyżkach mleka rozprowadzamy mąkę, dodajemy ją do śmietany a następnie do podduszonych pieczarek.
Całość dusimy maksymalnie 3 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Większe pieczarki należy pokroić na mniejsze części choć do sosu polecam szczególnie mniejsze sztuki :-)


Poleć przepis znajomemu

asieńka | 10-01-11 | Czytano: 29173 razy | komentarzy [0]
Sos pieczarkowy komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz