Strona główna >>
Dania główne >>
Sosy Sos pieczarkowy
Czas 15 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
300 g drobnych pieczarek
2 łyżki masła
łyżka mąki
odrobina mleka
szklanka gęstej śmietany
sól, pieprz
Sos pieczarkowy - sposób wykonania:
Pieczarki myjemy i dokładnie osuszamy.
Masło roztapiamy, pieczarki smażymy na maśle około 5 minut często mieszając, po czym przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut.
W około 3 łyżkach mleka rozprowadzamy mąkę, dodajemy ją do śmietany a następnie do podduszonych pieczarek.
Całość dusimy maksymalnie 3 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Większe pieczarki należy pokroić na mniejsze części choć do sosu polecam szczególnie mniejsze sztuki :-)
Prześlij przepis asieńka | 10-01-11 | Czytano: 33805 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sos pieczarkowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują