Strona główna >>
Dania główne >>
Sosy Sos winegret
Czas 10 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
pół szklanki oliwy
4 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
sól
Sos winegret - sposób wykonania:
Klasyczny sos winegret jest niezastąpiony w przygotowaniu sałatek, jest on dość prosty w przygotowaniu. Cały sekret tkwi w proporcjach - do oliwy dodajemy zawsze 1/3 ilości octu winnego (lub cytryny) - oraz w dokładnym połączeniu tych składników.
W tym celu najlepiej zatem skorzystać ze słoiczka typu twist, do którego wlewamy składniki i energicznie potrząsając mieszamy (około minutę lub dwie).
Po wymieszaniu do sosu możemy (oprócz soli która jest niezbędna) dodać dowolne składniki (oczywiście niekoniecznie, gdyż i bez nich sos jest wystarczająco smaczny.
Jeśli jednak chcemy, możemy go wzbogacić poprzez dodatek np. suszonych ziół (gotowe mieszanki do sałatek dostępne w sklepach), łyżeczki musztardy lub drobno posiekanego czosnku, ewentualnie świeże zioła lub pikantna papryczkę.
Prześlij przepis mewa80 | 25-10-10 | Czytano: 49584 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sos winegret prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują