Strona główna >>
Dania główne >>
Sosy Sos ze świeżych grzybów
Czas 35 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 20-25 dag grzybów świeżych (około 15 kapeluszy dowolnych grzybów leśnych)
- 1 duża cebula
- 2 czubate łyżki masła
- kopiasta łyżka mąki
- pół szklanki śmietany
- szklanka rosołu (może być z kostki)
- koperek posiekany
- sól, pieprz
Sos ze świeżych grzybów - sposób wykonania:
Przepis na sos grzybowy pochodzi z kuchni staropolskiej.
Grzyby myjemy, bardzo drobno kroimy, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, cebulkę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, przykrywamy i smażymy pod przykryciem na małym ogniu często mieszając by nie przywarły.
Gdy sos wyparuje dodajemy mąkę, zasmażamy całość by maka straciła smak surowizny, dodajemy rosół, przyprawy, zagotowujemy. Chwilkę przed podaniem dodajemy śmietanę i koperek, już nie podgrzewamy.
Podajemy w sosjerce, do ziemniaków i potraw mięsnych.
Prześlij przepis mewa80 | 18-08-10 | Czytano: 36059 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sos ze świeżych grzybów prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują