Strona główna >>
Dania mączne >>
Makarony Spaghetti carbonara
Czas 30 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
40 dag boczku
opakowanie spaghetti
szklanka śmietany 22%
4 jajka
ząbek czosnku
tarty parmezan
przyprawa włoska
pieprz
Spaghetti carbonara - sposób wykonania:
Boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni bez tłuszczu (ma być chrupiący), dodajemy do niego wyciśnięty ząbek czosnku.
Makaron gotujemy al dente, wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę łączymy z jajkami, dodajemy przyprawę włoskie i pieprz. Makaron odcedzamy, przenosimy na patelnię z boczkiem i mieszamy. Zalewamy go śmietaną połączoną z jajkami, mieszamy energicznie przez minutę, posypujemy parmezanem.
Podajemy od razu, podane proporcje wystarczą dla około 4 osób :)
Prześlij przepis mewa80 | 19-05-10 | Czytano: 22748 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Spaghetti carbonara prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują