Strona główna >>
Pozostałe >>
Ugotowani Spanakopita
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Ciasto filo:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
szczypta soli
4 łyżki oleju
łyżka octu
1 kg szpinaku
300 g sera feta
pęczek pietruszki
2 jajka
oliwa z oliwy
sól do smaku, pieprz
Spanakopita - sposób wykonania:
Spanakopita - greckie ślimaczki serowo-szpinakowe. Pomysł zaczerpnięty z programu Ugotowani.
Składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy aż połączą się w jednolite ciasto, odstawiamy je na 30 min w ciepłe miejsce.
Szpinak myjemy i zostawiamy na sitku by się osączył, następnie siekamy go i wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę, troszkę oliwy, drobniutko startą cebulkę, pokruszoną fetę, jajka, całość przyprawiamy. Mieszamy dokładnie.
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na prostokąt, smarujemy farszem po czym zwijamy ciasno w rulonik. Każdy rulonik zwijamy do środka tworząc ślimaka.
Ślimaczki smarujemy po wierzchu oliwą oraz spryskujemy wodą, pieczemy godzinę w 200 stopniach C.
Prześlij przepis mewa80 | 11-02-12 | Czytano: 24377 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Spanakopita prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują