Strona główna >> Pozostałe >> Ugotowani

Spanakopita

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto filo:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
szczypta soli
4 łyżki oleju
łyżka octu


1 kg szpinaku
300 g sera feta
pęczek pietruszki
2 jajka
oliwa z oliwy
sól do smaku, pieprz

Spanakopita - sposób wykonania:

Spanakopita - greckie ślimaczki serowo-szpinakowe. Pomysł zaczerpnięty z programu Ugotowani.
Składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy aż połączą się w jednolite ciasto, odstawiamy je na 30 min w ciepłe miejsce.
Szpinak myjemy i zostawiamy na sitku by się osączył, następnie siekamy go i wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę, troszkę oliwy, drobniutko startą cebulkę, pokruszoną fetę, jajka, całość przyprawiamy. Mieszamy dokładnie.
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na prostokąt, smarujemy farszem po czym zwijamy ciasno w rulonik. Każdy rulonik zwijamy do środka tworząc ślimaka.
Ślimaczki smarujemy po wierzchu oliwą oraz spryskujemy wodą, pieczemy godzinę w 200 stopniach C.



Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 11-02-12 | Czytano: 22978 razy | komentarzy [0]
Spanakopita komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz