Strona główna >>
Napoje >>
Alkoholowe Staropolska śliwowica
Czas 45 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 50 zł
Składniki:
40 dag suszonych śliwek z pestkami
1 litr spirytusu (90%)
2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
Staropolska śliwowica - sposób wykonania:
Śliwki utłuc w moździerzu wraz z pestkami na jednolitą masę, zalać ją spirytusem i odstawić na 5 dni w zamkniętym naczyniu.
Codziennie potrząsać, ostatniego dnia bez potrząsania zlać nalewkę i przefiltrować ją przez filtr od kawy lub kilka razy złożoną gazę a pozostałe śliwki zalać przegotowaną wodą, energicznie potrząsnąć i zostawić jeszcze na 2 dni. Uzyskany płyn przefiltrować i dodać do reszty alkoholu.
Śliwowica przed spożyciem musi postać przynajmniej pół roku.
Prześlij przepis mewa80 | 31-05-10 | Czytano: 15475 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Staropolska śliwowica prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują