Strona główna >>
Napoje >>
Bezalkoholowe Staropolski kompot z truskawek
Czas 50 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
pół kg truskawek (ładne!)
pół szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki wody
50 g alkoholu np. rumu
lub 100 ml wina czerwonego wytrawnego
Staropolski kompot z truskawek - sposób wykonania:
Wodę zagotowujemy z cukrem, truskawki wkładamy do kompotierek i skrapiamy alkoholem , odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę, przestudzonym syropem zalewamy truskawki, podajemy w temperaturze pokojowej.
W wersji uproszczonej owoce zalewamy syropem i trzymamy na ogniu tylko do czasu zagotowania sie wody, wówczas owoce będa prężne i nie rozpadną się. W tej wersji proponuje nie uzywać koniaku, a doprawić kompot np. szczyptą cynamonu.
Zobacz również : "kompot z truskawek na zimę" w przetworach owocowych.
Prześlij przepis mewa80 | 31-05-10 | Czytano: 22615 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Staropolski kompot z truskawek prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują